sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Casa Bastlló, Barcelona

¡Hola!

Tänään esittelyvuorossa on Antoni Gaudín ja Josep Maria Jujolin luomus Casa Batlló. Rakennuksen luita ja pääkalloja muistuttavien muotojen vuoksi paikalliset kutsuvat sitä myös nimellä Casa dels ossos eli "Luutalo". Casa Batlló on rakennettu alunperin vuonna 1877, mutta Gaudí uudelleensuunnitteli sen Batllón perheelle vuonna 1904 ja rakennus uudistettiin 1905-1907. Luutalo sijaitsee Barcelonassa Eixamplen kaupunginosassa ja on ollut osa Unescon maailmanperintöluetteloa vuodesta 1984 alkaen.


Casa Batlló on erityisyydessään modernismin ja Art Nouveaun rajoilla. Erityisesti alimman kerroksen epäsymmetriset ovaalit ikkunat ja "virtaava" kivipinta ovat vaikeita laittaa tietyn tyylisuunnan alle. Julkisivun erikoisuus näkyy myös sen peittävässä mosaiikissa, jonka väritykseen Gaudí sai inspiraationsa koralleista. Koko talon väritys mukailee luonnosta löytyvien värien linjaa.


Talon katto on kaareva ja muistuttaa suomumaisine laattoineen lohikäärmettä. Yleinen teoria onkin, että katolla oleva ristiin huipentuva torni kuvastaa Pyhän Yrjön miekkaa, joka on survaistu lohikäärmeen selkään. Kattolaatat ovat metallinhohtoisia jotta ne muistuttaisivat suomuja. Lisäksi katolla oleva pieni ikkuna simuloi lohikäärmeen silmää. Legendan mukaan ikkunan läpi oli ennen mahdollista nähdä aikaisemmin esittelemämme La Sagrada Familia, mutta näkymän peittävät nykyään uudemmat rakennukset.


Casa Batlló on historiansa aikana ollut monessa käytössä. Alunperin se rakennettiin hyvätuloiselle perheelle, mutta nykyisen muotonsa se sai vasta, kun Batllón perhe osti vaatimattoman talon sen sijaintinsa vuoksi vuonna 1900 ja palkkasi Gaudín uudistamaan sen. Perhe asui talon toisessa kerroksessa 1950-luvulle asti ja vuokrasi ylempiä kerroksia. Tämän jälkeen talon osti vakuutusyhtiö, joka perusti sinne toimistoja. Myöhemmin  talossa on tehty useita kunnostuksia niin sisätiloille kuin julkisivullekin. Vuodesta 1995 asti taloa on vuokrattu moniin eri tilaisuuksiin ja nykyään se toimii museona.


¡Hasta luego!

Anna, Iida & Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti