sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Acueducto de Segovia

¡Hola a todos!

Tällä viikolla emme esittelekään teille tunnettua espanjalaista rakennusta vaan rakennelman, sillä esittelyvuorossa on mielenkiintoinen kohde, Segovian akvedukti. Se on merkittävä ja parhaiten säilynyt monumentti Pyreneiden niemimaalla, ja sijaitsee Segovian kaupungin syleilyssä Keski-Espanjassa. Akvedukti ja Segovian vanhakaupunki kuuluvat yhdessä Unescon maailmanperintöluetteloon.

Segovian akvedukti on kokonaisuudessaan 18 kilometriä pitkä rakennelma, ja sen alkupää on purossa Sierra de Guadarraman vuoristossa. Akveduktin toisessa päässä tulee vastaan Segovian vanhan kaupungin muuri, johon tämä rakennelma loppuukin. Akveduktin rakentamisen aikoihin vanhan kaupungin muurin lähellä sijaitsi 30 metriä syvä jokilaakso, jota ylittämään rakennettiin komea, noin 30-metrinen akveduktisilta, mikä onkin akveduktin näyttävin kohta.



Segovian akveduktin rakennusajasta ei ole tarkkaa varmuutta, mutta akvedukti arkkitehtuurisesti edustaa roomalaista aikakautta, joten rakennusaika sijoittuu ajanlaskumme alkuaikoihin. Tutkijat arvelevat akveduktin rakentamisen ajoittuneen ensimmäiselle vuosisadalle (jKr) ja uskovat Rooman keisari Domitianuksen käskeneen aloittaa akveduktin rakentamisen.

Osa akveduktin kaarista on tuhoutunut Espanjan muslimivalloituksen aikana 800-luvulla, mutta se on peruskorjattu 1400-luvun lopussa silloisen kuninkaallisparin Ferdinand ja Isabella Katolilaisen toimesta. Roomalaisella aikakaudella kolmessa korkeimmassa kaaressa oli pronssiset kyltit, jotka kertoivat akveduktin rakentamisesta, mutta ne ovat ajan kuluessa suurimmaksi osaksi kuluneet pois. Kokonaisuudessaan Segovian akvedukti on säilynyt hyvin.

Plaza de la Artillería

Varsinainen kanavaosa akveduktista on korjattu moneen kertaan, ja nykyään vettä varten on sen päällä betoniputki. Segovian akvedukti kuljetti vettä Rio Frio –joesta Segoviaan vielä 1850-luvulle saakka. Nykyään akveduktia pyritään suojelemaan eroosiolta ja heikontumiselta, minkä takia vettä ei enää sen kautta kuljeteta eikä liikennettäkään sallita kovin lähellä akveduktisiltaa.


Matkakohteena Segovia on erinomainen, sillä se sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Madridista ja siellä on useita muitakin hienoja nähtävyyksiä tämän akveduktin lisäksi. Esimerkiksi Segovian katedraali ja Alcázar-linna ovat todella näkemisen arvoisia.

Catedral de Santa María y muralla de la ciudad

¡Hasta luego!
Riikka, Anna & Iida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti