sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia

¡Buenos dias!

Jatkamme tälläkin viikolla modernilla linjalla, kun esittelemme Valencian tärkeimmän modernin nähtävyyden eli Taiteiden ja tieteiden "kaupungin" Valenciassa. Tänään käsittelemämme paikka on uniikki rakennuskompleksi, jonka tavoitteena on levittää kulttuurista ja tieteellistä sanomaa. 

"Kaupungin" rakentaminen aloitettiin vuonna 1996 ja sen uusin osa esiteltiin vuonna 2005. Kompleksi on rakennettu Turia-joen entiseen jokiuomaan ja sen ovat suunnitelleet Santiago Calatrava ja Félix Candela. Rakennuskompleksissa on kohteita joihin on vapaa pääsy, sekä kohteita joihin tarvitsee pääsylipun.


Lähde: https://www.cac.es/es/home/servicios.html

Kuten ylläolevasta kartasta voi huomata, kompleksi koostuu kuudesta elementistä, jotka esittelemme seuraavaksi.

El Hemisféric
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/City_of_Arts_and_Sciences
Lähde: http://www.panoramio.com/photo/101946651

El Hemisféric on digitaalinen 3D-elokuvateatteri, jossa on valtava kovera kuvaruutu, joka lähestulkoon käärii katsojat sisäänsä. Teatterissa näytetään päivittäin useita elokuvia, joista suurin osa on opetuksellisia dokumentteja. Kaikki kävijät saavat lippujensa seuraksi parin innovatiivisia 3D-laseja, joiden avulla he voivat vaihtaa elokuvien tekstityksen haluamansa kieliseksi. Kätevää!

El Umbracle
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/L%27Umbracle
Lähde: http://umbracleterraza.com/umbracle/zona-vip/

El Umbracle on valtava yli 17 000 neliömetrin puutarha, johon on vapaa pääsy. Puutarhassa voi kävellä ympäriinsä ja ihailla tyypillisiä välimerellisiä kasveja sekä nykyaikaisia veistoksia. Kesäöisin puutarhassa avaa ovensa Terraza Mya, jossa voi nauttia lasillisen ja ihailla kuutamoa.

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe
Lähde: https://www.route66idiomas.com/es/2013/08/tema-ciudad-de-las-artes-y-las-ciencias/

Museon filosofia "Ei-koskeminen kielletty" kertoo siitä aika paljon. Prinssi Felipen tiedemuseo tarjoaa erilaisia interaktiivisia tiede- ja teknologianäyttelyitä. Rakennuksen pohjakerrokseen on vapaa pääsy, ja siellä on muun muassa erinäisiä myymälöitä, ravintola ja usein jokin tilapäinen näyttely. Muihin kerroksiin ja näyttelyihin pääsy vaatii lipun ostoa. Museossa tarjotaan Heurekan tapaan myös erilaisia tieteellisiä workshopeja, joihin pitää ostaa erillinen lippu.

Oceanográfic
Lähde: http://www.verema.com/restaurantes/1508-submarino-oceanografic-valencia
Lähde: http://zoom.nl/foto/architectuur/l-oceanografic-valencia.1902307.html

Oceanográfic on koko Euroopan suurin akvaario. Se esittelee seitsemän eri merellistä elinympäristöä, 500 eri lajia ja lähes 45 000 yksilöä. Kompleksi koostuu lukuisista akvaarioista ja vedenalaisista tunneleista ja se esittelee ympäristöjä aina Antarktikselta Etelä-Amerikan saaristoihin ja merten syvyyksiin. Näiden lisäksi rakennuskompleksissa on myös vedenalainen auditorio ja ravintola, sekä yksi maailman suurimmista delfinaarioista.

Palau de las Arts Reina Sofía
Lähde: http://www.invlc.com/attractions/city-of-arts-and-sciences/palau-de-les-arts-reina-sofia/
Lähde: http://archikey.com/building/read/2/Palau-de-les-Arts-Reina-Sofia/3/

Kuningatar Sofian oopperatalo on Taiteiden ja tieteiden "kaupungin" uusin kohde. Lokakuusta marraskuuhun talon ohjelmaan kuuluu oopperoita, konsertteja, balettia ja espanjalaista zarzuelaa. Esityskauden ulkopuolisina aikoina rakennukseen voi päästä tutustumaan ohjatuilla kierroksilla. Upea rakennus muistuttaa ulkonäöltään hieman aiemmin esittelemäämme Auditorio de Tenerifeä.

El Ágora
Lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ágora,_Ciudad_de_las_Artes_y_las_Ciencias,_Valencia,_España,_2014-06-29,_DD_49-51_HDR.JPG

Kuudes ja viimeinen "kaupungin" elementeistä on myös sen uusin, eli El Ágora. El Ágora on monikäyttöinen tila, jossa järjestetään moninaisia tapahtumia. Se ei tavallisesti ole auki vierailijoille, eikä sitä pääse ihailemaan sisältäpäin. 


¡Hasta luego!

Anna, Iida & Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti