sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Sevilla

¡Hola a todos por la última vez!

Viimeisessä blogipostauksessamme kerromme teille Sevillan kaupungista ja muutamasta sen hienoimmasta kohteesta. Sevilla on aivan täyteen pakattu uskomattomia arkkitehtuurisia nähtävyyksiä, ja olisimmekin voineet tehdä koko blogimme Sevillan hienoista rakennuksista niiden suuren lukumäärän vuoksi. Siksipä Sevilla kaupunkina onkin sopiva kohde, mihin lopettaa blogimme.

La Giralda

Aloitamme Sevillan arkkitehtuurin esittelyn La Giraldalla, joka on Sevillan katedraalin 104 metriä korkea kellotorni. Se on yksi Sevillan tunnetuimmista maamerkeistä ja yksi kolmesta jäljelläolevasta almohadien minareeteistä. Tornin rakennus aloitettiin vuonna 1184 ja se valmistui vuonna 1196. Tämän maurilaistyylisen tornin rakennuksessa on käytetty Rooman muinaisten monumenttien kiviä.


Lähde: http://theredlist.com/wiki-2-19-878-1077-view-moorish-architecture-profile-la-giralda-1172-1182-seville-spain.html

Torni on sisältä yhtä vaikuttava kuin ulkokuorensakin. Siellä ei ole ollenkaan portaita, mutta ylöspäin pääsee liikkumaan leveitä ja loivia ramppeja pitkin. Rampit ovat tarpeeksi leveitä kahden hevosella ratsastavan vartijan liikuttavaksi. Kellotornin huipulle päästessä tornista avautuu upeat näköalat Sevillan yli. Tornia onkin käytetty sekä rukouskutsuihin että tähystykseen kaupungin ylitse. 

La Giralda on suosittu kohde turistien keskuudessa ja sisäänpääsymaksu on melko tyyris. Samalla pääsylipulla pääsee kuitenkin tutustumaan sekä torniin että Sevillan tuomiokirkkoon.  Vähiten tungosta on aamupäivisin.

Lähde: http://www.sevillaonline.es/english/seville/giralda-tower.htm

Plaza de España

Toisena kohteena esittelemme Plaza de Españan, aukion joka sijaitsee Sevillassa lähellä María Luisan puistoa. Plaza rakennettiin vuonna 1928 espanjalais-amerikkalaista näyttelyä varten. Arkkitehtuurityyliltään se kuvastaa uusrenessanssia, art decoa sekä uusmaurilaista tyyliä.

Lähde: http://aunjetdepierre.com/wp-content/uploads/2016/01/Plaza_de_España_Sevilla_-_011.jpg

Plaza de Españan suunnitteli Aníbal González. Plaza on suuri, puoliympyrän muotoinen aukio, jota reunustavat vaikuttavat rakennukset. Aukion keskellä kulkee joki, jota ylittävät sillat rakennettiin kuvastamaan Espanjan neljää muinaista kuningaskuntaa. Rakennusten seinustoilla sijaitsevat värikkäät alkovit puolestaan kuvastavat Espanjan provinsseja.

Nykyään Plaza de Españan rakennuksissa on hallituksen tiloja, mutta aukio toimii hienona turistikohteena. Mielenkiintoinen triviatieto tästä nähtävyydestä on myös se, että plazaa on käytetty useiden elokuvien kuvauspaikkana, muun muassa Star Warsin kohtauksia on kuvattu tällä aukiolla.

Lähde: https://c1.staticflickr.com/5/4125/5068498446_a9ba9b87a1_b.jpg

Lähde: https://c1.staticflickr.com/7/6137/5939001753_6e1265c488_b.jpg

Metropol Parasol

Kolmas ja viimeinen esittelemämme Sevillan kohde on myös niistä uusin. Vuonna 2011 valmistunut maailman suurin puinen rakennelma on saksalaisen Jürgen Mayerin käsialaa. Metropol Parasol sijaitsee Plaza de la Encarnación -aukiolla, minkä vuoksi se tunnetaan myös nimellä Las Setas de la Encarnación (Inkarnaation sienet).



Lähde: https://www.yatzer.com/Metropol-Parasol-The-World-s-Largest-Wooden-Structure-J-MAYER-H-Architects/slideshow/4

Metropol Parasol koostuu kuudesta sateenvarjoja tai sieniä muistuttavasta kappaleesta. Se on 150 metriä pitkä, 70 metriä leveä ja 26 metriä korkea. Ilmasta katsottuna se näyttää hieman hunajakennolta. Puinen rakennelma jakautuu neljään kerrokseen. Maanalaisessa kerroksessa on arkeologinen museo Antiquarium, katutasolla kauppahalli. Kaksi ylintä kerrosta ovat panoraamaterasseja, joilta on loistavat näköalat Sevillan keskustaan.

Lähde: https://www.yatzer.com/Metropol-Parasol-The-World-s-Largest-Wooden-Structure-J-MAYER-H-Architects/slideshow/7

Historia Metropol Parasolin takana on melko mielenkiintoinen. Aukiolla on ollut kauppahalli 1800-luvulta lähtien, mutta se purettiin lopullisesti vuonna 1973. Alue säilyi koskemattomana 1990-luvulle saakka, jolloin Sevillan kaupunki päätti rakentaa sen alle parkkihallin ja jättää aukiolle tilaa torille. Kesken rakennustöiden aukion alta löytyi kuitenkin raunioita roomalaisten ja andalusialaisten aikakaudelta ja rakentaminen jouduttiin lopettamaan. Myöhemmin aukiolle päätettiin rakentaa Metropol Parasol, jonka pohjakerroksen arkeologisessa museossa on raunioista löydettyjä jäänteitä.

Lähde: https://www.yatzer.com/Metropol-Parasol-The-World-s-Largest-Wooden-Structure-J-MAYER-H-Architects/slideshow/5

Lähde: https://www.yatzer.com/Metropol-Parasol-The-World-s-Largest-Wooden-Structure-J-MAYER-H-Architects/slideshow/15

Toivottavasti olette pitäneet esittelemistämme kohteista. Itse ainakin opimme paljon uutta espanjalaisesta kulttuurista sekä arkkitehtuurista! Hyvää kevään jatkoa kaikille :)

Anna, Iida & Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti