tiistai 15. maaliskuuta 2016

Pabellón de Barcelona

 ¡Buenos dias!

Tällä viikolla jälleen hieman modernimpaa Espanjan arkkitehtuuria esittelyssä, sillä blogipostauksemme aihe on tänään Barcelonan paviljonki, joka on merkittävä rakennus modernin arkkitehtuurisuuntauksen historiassa sekä koko 1900-luvun arkkitehtuurissa.

Barcelonan paviljonki rakennettiin alunperin Barcelonan maailmannäyttelyä varten vuonna 1929. Toisin kuin voisi luulla tunnetun nimensä perusteella, paviljonki rakennettiin edustamaan Saksaa maailmannäyttelyyn, ja se tunnetaankin Espanjassa paremmin nimellä Pabellón alemán (saksalainen paviljonki). Sen suunnitteli Ludwig Mies van der Rohe, jolle tarjottiin tätä suunnittelutyötä muiden menestyneiden projektiensa myötä.


Saksan paviljongin haluttiin kuvastavan menestystä ja rauhaa, jota Saksassa oli saavutettu ensimmäisen maailmansodan jälkeisinä vuosina. Niinpä paviljonki onkin tunnettu yksinkertaisesta ja rauhoittavasta designistaan, mutta myös vaikuttavasta ylellisten materiaalien käytöstä. Barcelonan paviljongille onkin ominaista sen marmorikivipinnat sekä kiiltävät ja vaaleat lasipinnat.

Barcelonan palvijonki on suunniteltu jopa hämäävän yksinkertaisen näköiseksi siten, että sen katto näyttää leijuvan. Tällaista on tosiasiassa vaikea saavuttaa, mikä kuvastaa Ludwig Mies van der Rohen vahvaa ammattitaitoa. Tätä yksinkertaisuuden mutta ylellisyyden tyyliä on yritetty jäljitellä ympäri maailman.



Paviljonki suunniteltiin alunperin niin, että sen kautta kuljettiin maailmannäyttelyn yhteen päänähtävyyteen, Poble Espanyoliin, Barcelonan arkkitehtuurimuseoon. Niinpä paviljongin rakenne onkin suunniteltu tarkasti ottaen huomioon ihmisten kulkureitit ja katseet, ja näin paviljongin tila on käytetty ainutlaatuisesti hyödyksi. Sen käytävät ovat pääosin tyhjiä, minimalistisia, mutta siellä on myös huonekaluja, jotka on erityisesti suunniteltu sitä varten, kuten maailmankuulu Barcelona-tuoli, jonka van der Rohe on myös suunnitellut itse.

Las Sillas Barcelona en Pabellón alemán
Alba de Georg Kolbe
Alunperin rakennettu Saksan paviljonki oli tarkoitettu vain väliaikaiseksi rakennukseksi maailmannäyttelyn ajaksi, joten se purettiin vuonna 1930. Paviljonki oli kuitenkin saanut paljon mainetta näyttelyn aikaan, ja valokuvien ja lehtiartikkeleiden voimalla siitä muodostui yksi merkittävimmistä rakennuksista Ludwig Mies van der Rohen uralla sekä 1900-luvun arkkitehtuurissa. Niinpä paviljonki päätettiin jälleenrakentaa 1980-luvulla, ja toimien van der Rohen kanssa yhteistyössä, espanjalaisten arkkitehtien ryhmä sai sen valmiiksi vuonna 1986.

Nykyään Barcelonan paviljonki on hieno turistinähtävyys lähellä Barcelonan satamaa.

¡Adiós, hasta luego!

Riikka, Iida & Anna

sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Auditorio de Tenerife

Hola a todos!

 Tällä viikolla esittelemme hieman aikaisemmista poikkeavan kohteen, sillä siirrymme pois Espanjan niemimaalta aina Kanariansaarille asti ja tämä esittelemämme mestariteos sijaitsee Teneriffalla, Santa Cruz de Tenerifen kaupungissa. 

Auditorio de Tenerife on oopperatalo, jonka on suunnitellut arkkitehti Santiago Calatrava Valls.
 Tämän ekspressionistisen helmen rakennus alkoi vuonna 1997 ja se valmistui vuonna 2003.  Samaisena vuotena sen vihki käyttöön silloinen Espanjan kruununprinssi Felipe de Borbon.


Kuten kuvassa näkyy, rakennuksen abstraktia muotoa on korostamassa jättiläismäinen kaari. Rakennus onkin tunnettu kaarensa vuoksi ja se on ensimmäinen kokoluokkansa kaari, joka on tuettu vain kahdesta pisteestä. Auditorio de Tenerife on 58 m korkea ja sen suurimmassa konserttisalissa on amfiteatteri ja istumapaikat 1616 henkilölle. 


Oopperatalo on rakennettu pääosin valkoisesta betonista. Arkkitehti Calatrava perusteli betonin käytön sillä, että siitä voidaan valaa helposti muotoja sekä uhmata painovoimaa, kuten rakennuksen päällä kohoava jättiläismäinen kaari osoittaa. Valkoinen ulkomuoto taas heijastaa valoa. 


Iltaisin rakennus valaistaan kirkkain valoin, mutta erikoistilaisuuksissa, kuten uutena vuotena valaistuksessa saatetaan käyttää myös värejä. Auditorio de Tenerifen on sanottu muistuttavan Sydneyn oopperataloa ja arkkitehtonisesti niillä onkin samoja elementtejä.  



Siinä kaikki tällä kertaa, hauskaa sunnuntai-iltaa kaikille. Hasta luego! 

Iida, Anna & Riikka

torstai 3. maaliskuuta 2016

Alhambra de Granada

¡Hola!

Tällä kertaa esittelyvuorossa on Granadan maakunnan pääkaupungissa sijaitseva Alhambran palatsi. Palatsin nimi tarkoittaa arabiaksi punaista ja sitä pidetään yhtenä islamilaisen arkkitehtuurin suurimmista saavutuksista.


Granadassa sijaitseva Alhambra on Nasridien dynastian kuninkaiden palatsi, joka on rakennettu maurien Iberian niemimaan vallan aikana. Alhambra kehittyi paikalla 800-luvulla sijainneen Alcazába-linnoituksen ympärille. Vanhasta linnoituksesta on yhä osia näkyvissä, mutta se oli melko vaatimaton 1200-luvulle saakka, jolloin Nasridien suku alkoi vahvistaa linnoitusta. Nasridin suku muun muassa rakennutti muurin kukkulan ympärille sekä linnoituksen upeat sisätilat ja pihat. Kuitenkin palatsin tärkeimmät osat rakennettiin vasta 1300-luvun lopussa ja rakennustyöt saivat päätöksensä 1400-luvun puolivälissä.


Alhambran uudelleenrakentaminen sai alkunsa siitä, kun maurit menettivät Córdoban kristityille ja useat heistä muuttivat lähikaupunkiin Granadaan. Ironista kyllä, Alhambran rakentajina käytettiin kristittyjä orjia.

Patio de los liones
Osoitteesta http://www.alhambradegranada.org voi löytää paljon lisätietoa Alhambran palatsista sekä esimerkiksi opastuksista ja käytännön tietoa asioista, kuten kaupungissa majoittumisesta. Sivuilla on myös muun muassa kattava kuvagalleria palatsin eri osioista.


¡Hasta luego!
Anna, Iida & Riikka