sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Acueducto de Segovia

¡Hola a todos!

Tällä viikolla emme esittelekään teille tunnettua espanjalaista rakennusta vaan rakennelman, sillä esittelyvuorossa on mielenkiintoinen kohde, Segovian akvedukti. Se on merkittävä ja parhaiten säilynyt monumentti Pyreneiden niemimaalla, ja sijaitsee Segovian kaupungin syleilyssä Keski-Espanjassa. Akvedukti ja Segovian vanhakaupunki kuuluvat yhdessä Unescon maailmanperintöluetteloon.

Segovian akvedukti on kokonaisuudessaan 18 kilometriä pitkä rakennelma, ja sen alkupää on purossa Sierra de Guadarraman vuoristossa. Akveduktin toisessa päässä tulee vastaan Segovian vanhan kaupungin muuri, johon tämä rakennelma loppuukin. Akveduktin rakentamisen aikoihin vanhan kaupungin muurin lähellä sijaitsi 30 metriä syvä jokilaakso, jota ylittämään rakennettiin komea, noin 30-metrinen akveduktisilta, mikä onkin akveduktin näyttävin kohta.



Segovian akveduktin rakennusajasta ei ole tarkkaa varmuutta, mutta akvedukti arkkitehtuurisesti edustaa roomalaista aikakautta, joten rakennusaika sijoittuu ajanlaskumme alkuaikoihin. Tutkijat arvelevat akveduktin rakentamisen ajoittuneen ensimmäiselle vuosisadalle (jKr) ja uskovat Rooman keisari Domitianuksen käskeneen aloittaa akveduktin rakentamisen.

Osa akveduktin kaarista on tuhoutunut Espanjan muslimivalloituksen aikana 800-luvulla, mutta se on peruskorjattu 1400-luvun lopussa silloisen kuninkaallisparin Ferdinand ja Isabella Katolilaisen toimesta. Roomalaisella aikakaudella kolmessa korkeimmassa kaaressa oli pronssiset kyltit, jotka kertoivat akveduktin rakentamisesta, mutta ne ovat ajan kuluessa suurimmaksi osaksi kuluneet pois. Kokonaisuudessaan Segovian akvedukti on säilynyt hyvin.

Plaza de la Artillería

Varsinainen kanavaosa akveduktista on korjattu moneen kertaan, ja nykyään vettä varten on sen päällä betoniputki. Segovian akvedukti kuljetti vettä Rio Frio –joesta Segoviaan vielä 1850-luvulle saakka. Nykyään akveduktia pyritään suojelemaan eroosiolta ja heikontumiselta, minkä takia vettä ei enää sen kautta kuljeteta eikä liikennettäkään sallita kovin lähellä akveduktisiltaa.


Matkakohteena Segovia on erinomainen, sillä se sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Madridista ja siellä on useita muitakin hienoja nähtävyyksiä tämän akveduktin lisäksi. Esimerkiksi Segovian katedraali ja Alcázar-linna ovat todella näkemisen arvoisia.

Catedral de Santa María y muralla de la ciudad

¡Hasta luego!
Riikka, Anna & Iida

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

La Mezquita, Cordoba

Buenas tardes ja hyvää ystävänpäivää!

Tänä sunnuntaina esittelemme La Mezquitan eli Cordoban maineikkaan moskeijan. Se on yksi maailman kauneimmista arabilaisista monumenteista ja onkin päässyt mm. maailman 10 upeimman nähtävyyden listalle.  


La Mezquitan rakennus alkoi vuonna 785 ja eri emiirit ja kalifit jatkoivat rakennusta 200 vuoden ajan. Moskeija symboloi Cordobassa tapahtuneita uskonnollisia muutoksia. 1200-luvulla kristityt halusivat tuoda kristinuskon rakennukseen ja Kaarle V rakennutti moskeijan sisään katedraalin. Rakennus on siis siitä harvinainen, että se on pyhä sekä muslimeille että kristityille. Nykyään rakennusta käytetään moskeija-nimityksestä huolimatta kirkkona. 



La Mezquita on harvinainen arkkitehtoninen hybridi, jossa näkyy monet idän sekä lännen taiteelliset arvot. Korkeat pylväät sekä kaaret ovat yleisiä moskeija-katedraalin sisällä. 



La Mezquita on ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde Cordobassa käyville turisteille. Kannattaa kuitenkin ottaa etukäteen selvää, ettei katedraalissa ole käynnissä uskonnollisia tapahtumia toivottuna aikana. Kohde on myös päässyt UNESCO:n maailmanperintölistalle. 



Hasta luego, 
Iida, Anna & Riikka

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Casa Bastlló, Barcelona

¡Hola!

Tänään esittelyvuorossa on Antoni Gaudín ja Josep Maria Jujolin luomus Casa Batlló. Rakennuksen luita ja pääkalloja muistuttavien muotojen vuoksi paikalliset kutsuvat sitä myös nimellä Casa dels ossos eli "Luutalo". Casa Batlló on rakennettu alunperin vuonna 1877, mutta Gaudí uudelleensuunnitteli sen Batllón perheelle vuonna 1904 ja rakennus uudistettiin 1905-1907. Luutalo sijaitsee Barcelonassa Eixamplen kaupunginosassa ja on ollut osa Unescon maailmanperintöluetteloa vuodesta 1984 alkaen.


Casa Batlló on erityisyydessään modernismin ja Art Nouveaun rajoilla. Erityisesti alimman kerroksen epäsymmetriset ovaalit ikkunat ja "virtaava" kivipinta ovat vaikeita laittaa tietyn tyylisuunnan alle. Julkisivun erikoisuus näkyy myös sen peittävässä mosaiikissa, jonka väritykseen Gaudí sai inspiraationsa koralleista. Koko talon väritys mukailee luonnosta löytyvien värien linjaa.


Talon katto on kaareva ja muistuttaa suomumaisine laattoineen lohikäärmettä. Yleinen teoria onkin, että katolla oleva ristiin huipentuva torni kuvastaa Pyhän Yrjön miekkaa, joka on survaistu lohikäärmeen selkään. Kattolaatat ovat metallinhohtoisia jotta ne muistuttaisivat suomuja. Lisäksi katolla oleva pieni ikkuna simuloi lohikäärmeen silmää. Legendan mukaan ikkunan läpi oli ennen mahdollista nähdä aikaisemmin esittelemämme La Sagrada Familia, mutta näkymän peittävät nykyään uudemmat rakennukset.


Casa Batlló on historiansa aikana ollut monessa käytössä. Alunperin se rakennettiin hyvätuloiselle perheelle, mutta nykyisen muotonsa se sai vasta, kun Batllón perhe osti vaatimattoman talon sen sijaintinsa vuoksi vuonna 1900 ja palkkasi Gaudín uudistamaan sen. Perhe asui talon toisessa kerroksessa 1950-luvulle asti ja vuokrasi ylempiä kerroksia. Tämän jälkeen talon osti vakuutusyhtiö, joka perusti sinne toimistoja. Myöhemmin  talossa on tehty useita kunnostuksia niin sisätiloille kuin julkisivullekin. Vuodesta 1995 asti taloa on vuokrattu moniin eri tilaisuuksiin ja nykyään se toimii museona.


¡Hasta luego!

Anna, Iida & Riikka