sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Sevilla

¡Hola a todos por la última vez!

Viimeisessä blogipostauksessamme kerromme teille Sevillan kaupungista ja muutamasta sen hienoimmasta kohteesta. Sevilla on aivan täyteen pakattu uskomattomia arkkitehtuurisia nähtävyyksiä, ja olisimmekin voineet tehdä koko blogimme Sevillan hienoista rakennuksista niiden suuren lukumäärän vuoksi. Siksipä Sevilla kaupunkina onkin sopiva kohde, mihin lopettaa blogimme.

La Giralda

Aloitamme Sevillan arkkitehtuurin esittelyn La Giraldalla, joka on Sevillan katedraalin 104 metriä korkea kellotorni. Se on yksi Sevillan tunnetuimmista maamerkeistä ja yksi kolmesta jäljelläolevasta almohadien minareeteistä. Tornin rakennus aloitettiin vuonna 1184 ja se valmistui vuonna 1196. Tämän maurilaistyylisen tornin rakennuksessa on käytetty Rooman muinaisten monumenttien kiviä.


Lähde: http://theredlist.com/wiki-2-19-878-1077-view-moorish-architecture-profile-la-giralda-1172-1182-seville-spain.html

Torni on sisältä yhtä vaikuttava kuin ulkokuorensakin. Siellä ei ole ollenkaan portaita, mutta ylöspäin pääsee liikkumaan leveitä ja loivia ramppeja pitkin. Rampit ovat tarpeeksi leveitä kahden hevosella ratsastavan vartijan liikuttavaksi. Kellotornin huipulle päästessä tornista avautuu upeat näköalat Sevillan yli. Tornia onkin käytetty sekä rukouskutsuihin että tähystykseen kaupungin ylitse. 

La Giralda on suosittu kohde turistien keskuudessa ja sisäänpääsymaksu on melko tyyris. Samalla pääsylipulla pääsee kuitenkin tutustumaan sekä torniin että Sevillan tuomiokirkkoon.  Vähiten tungosta on aamupäivisin.

Lähde: http://www.sevillaonline.es/english/seville/giralda-tower.htm

Plaza de España

Toisena kohteena esittelemme Plaza de Españan, aukion joka sijaitsee Sevillassa lähellä María Luisan puistoa. Plaza rakennettiin vuonna 1928 espanjalais-amerikkalaista näyttelyä varten. Arkkitehtuurityyliltään se kuvastaa uusrenessanssia, art decoa sekä uusmaurilaista tyyliä.

Lähde: http://aunjetdepierre.com/wp-content/uploads/2016/01/Plaza_de_España_Sevilla_-_011.jpg

Plaza de Españan suunnitteli Aníbal González. Plaza on suuri, puoliympyrän muotoinen aukio, jota reunustavat vaikuttavat rakennukset. Aukion keskellä kulkee joki, jota ylittävät sillat rakennettiin kuvastamaan Espanjan neljää muinaista kuningaskuntaa. Rakennusten seinustoilla sijaitsevat värikkäät alkovit puolestaan kuvastavat Espanjan provinsseja.

Nykyään Plaza de Españan rakennuksissa on hallituksen tiloja, mutta aukio toimii hienona turistikohteena. Mielenkiintoinen triviatieto tästä nähtävyydestä on myös se, että plazaa on käytetty useiden elokuvien kuvauspaikkana, muun muassa Star Warsin kohtauksia on kuvattu tällä aukiolla.

Lähde: https://c1.staticflickr.com/5/4125/5068498446_a9ba9b87a1_b.jpg

Lähde: https://c1.staticflickr.com/7/6137/5939001753_6e1265c488_b.jpg

Metropol Parasol

Kolmas ja viimeinen esittelemämme Sevillan kohde on myös niistä uusin. Vuonna 2011 valmistunut maailman suurin puinen rakennelma on saksalaisen Jürgen Mayerin käsialaa. Metropol Parasol sijaitsee Plaza de la Encarnación -aukiolla, minkä vuoksi se tunnetaan myös nimellä Las Setas de la Encarnación (Inkarnaation sienet).



Lähde: https://www.yatzer.com/Metropol-Parasol-The-World-s-Largest-Wooden-Structure-J-MAYER-H-Architects/slideshow/4

Metropol Parasol koostuu kuudesta sateenvarjoja tai sieniä muistuttavasta kappaleesta. Se on 150 metriä pitkä, 70 metriä leveä ja 26 metriä korkea. Ilmasta katsottuna se näyttää hieman hunajakennolta. Puinen rakennelma jakautuu neljään kerrokseen. Maanalaisessa kerroksessa on arkeologinen museo Antiquarium, katutasolla kauppahalli. Kaksi ylintä kerrosta ovat panoraamaterasseja, joilta on loistavat näköalat Sevillan keskustaan.

Lähde: https://www.yatzer.com/Metropol-Parasol-The-World-s-Largest-Wooden-Structure-J-MAYER-H-Architects/slideshow/7

Historia Metropol Parasolin takana on melko mielenkiintoinen. Aukiolla on ollut kauppahalli 1800-luvulta lähtien, mutta se purettiin lopullisesti vuonna 1973. Alue säilyi koskemattomana 1990-luvulle saakka, jolloin Sevillan kaupunki päätti rakentaa sen alle parkkihallin ja jättää aukiolle tilaa torille. Kesken rakennustöiden aukion alta löytyi kuitenkin raunioita roomalaisten ja andalusialaisten aikakaudelta ja rakentaminen jouduttiin lopettamaan. Myöhemmin aukiolle päätettiin rakentaa Metropol Parasol, jonka pohjakerroksen arkeologisessa museossa on raunioista löydettyjä jäänteitä.

Lähde: https://www.yatzer.com/Metropol-Parasol-The-World-s-Largest-Wooden-Structure-J-MAYER-H-Architects/slideshow/5

Lähde: https://www.yatzer.com/Metropol-Parasol-The-World-s-Largest-Wooden-Structure-J-MAYER-H-Architects/slideshow/15

Toivottavasti olette pitäneet esittelemistämme kohteista. Itse ainakin opimme paljon uutta espanjalaisesta kulttuurista sekä arkkitehtuurista! Hyvää kevään jatkoa kaikille :)

Anna, Iida & Riikka

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia

¡Buenos dias!

Jatkamme tälläkin viikolla modernilla linjalla, kun esittelemme Valencian tärkeimmän modernin nähtävyyden eli Taiteiden ja tieteiden "kaupungin" Valenciassa. Tänään käsittelemämme paikka on uniikki rakennuskompleksi, jonka tavoitteena on levittää kulttuurista ja tieteellistä sanomaa. 

"Kaupungin" rakentaminen aloitettiin vuonna 1996 ja sen uusin osa esiteltiin vuonna 2005. Kompleksi on rakennettu Turia-joen entiseen jokiuomaan ja sen ovat suunnitelleet Santiago Calatrava ja Félix Candela. Rakennuskompleksissa on kohteita joihin on vapaa pääsy, sekä kohteita joihin tarvitsee pääsylipun.


Lähde: https://www.cac.es/es/home/servicios.html

Kuten ylläolevasta kartasta voi huomata, kompleksi koostuu kuudesta elementistä, jotka esittelemme seuraavaksi.

El Hemisféric
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/City_of_Arts_and_Sciences
Lähde: http://www.panoramio.com/photo/101946651

El Hemisféric on digitaalinen 3D-elokuvateatteri, jossa on valtava kovera kuvaruutu, joka lähestulkoon käärii katsojat sisäänsä. Teatterissa näytetään päivittäin useita elokuvia, joista suurin osa on opetuksellisia dokumentteja. Kaikki kävijät saavat lippujensa seuraksi parin innovatiivisia 3D-laseja, joiden avulla he voivat vaihtaa elokuvien tekstityksen haluamansa kieliseksi. Kätevää!

El Umbracle
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/L%27Umbracle
Lähde: http://umbracleterraza.com/umbracle/zona-vip/

El Umbracle on valtava yli 17 000 neliömetrin puutarha, johon on vapaa pääsy. Puutarhassa voi kävellä ympäriinsä ja ihailla tyypillisiä välimerellisiä kasveja sekä nykyaikaisia veistoksia. Kesäöisin puutarhassa avaa ovensa Terraza Mya, jossa voi nauttia lasillisen ja ihailla kuutamoa.

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe
Lähde: https://www.route66idiomas.com/es/2013/08/tema-ciudad-de-las-artes-y-las-ciencias/

Museon filosofia "Ei-koskeminen kielletty" kertoo siitä aika paljon. Prinssi Felipen tiedemuseo tarjoaa erilaisia interaktiivisia tiede- ja teknologianäyttelyitä. Rakennuksen pohjakerrokseen on vapaa pääsy, ja siellä on muun muassa erinäisiä myymälöitä, ravintola ja usein jokin tilapäinen näyttely. Muihin kerroksiin ja näyttelyihin pääsy vaatii lipun ostoa. Museossa tarjotaan Heurekan tapaan myös erilaisia tieteellisiä workshopeja, joihin pitää ostaa erillinen lippu.

Oceanográfic
Lähde: http://www.verema.com/restaurantes/1508-submarino-oceanografic-valencia
Lähde: http://zoom.nl/foto/architectuur/l-oceanografic-valencia.1902307.html

Oceanográfic on koko Euroopan suurin akvaario. Se esittelee seitsemän eri merellistä elinympäristöä, 500 eri lajia ja lähes 45 000 yksilöä. Kompleksi koostuu lukuisista akvaarioista ja vedenalaisista tunneleista ja se esittelee ympäristöjä aina Antarktikselta Etelä-Amerikan saaristoihin ja merten syvyyksiin. Näiden lisäksi rakennuskompleksissa on myös vedenalainen auditorio ja ravintola, sekä yksi maailman suurimmista delfinaarioista.

Palau de las Arts Reina Sofía
Lähde: http://www.invlc.com/attractions/city-of-arts-and-sciences/palau-de-les-arts-reina-sofia/
Lähde: http://archikey.com/building/read/2/Palau-de-les-Arts-Reina-Sofia/3/

Kuningatar Sofian oopperatalo on Taiteiden ja tieteiden "kaupungin" uusin kohde. Lokakuusta marraskuuhun talon ohjelmaan kuuluu oopperoita, konsertteja, balettia ja espanjalaista zarzuelaa. Esityskauden ulkopuolisina aikoina rakennukseen voi päästä tutustumaan ohjatuilla kierroksilla. Upea rakennus muistuttaa ulkonäöltään hieman aiemmin esittelemäämme Auditorio de Tenerifeä.

El Ágora
Lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ágora,_Ciudad_de_las_Artes_y_las_Ciencias,_Valencia,_España,_2014-06-29,_DD_49-51_HDR.JPG

Kuudes ja viimeinen "kaupungin" elementeistä on myös sen uusin, eli El Ágora. El Ágora on monikäyttöinen tila, jossa järjestetään moninaisia tapahtumia. Se ei tavallisesti ole auki vierailijoille, eikä sitä pääse ihailemaan sisältäpäin. 


¡Hasta luego!

Anna, Iida & Riikka