sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Palacio Real de Madrid

¡Hola!

Tänään esittelemme teille toisen Espanjalle kulttuurisesti erittäin arvokkaan rakennuksen, Madridin kuninkaallisen palatsin. Palacio Real de Madrid on Madridin suurin rakennus, ja itseasiassa 135 000 neliömetrin alallaan ja noin 3000 huoneellaan suurin palatsi Länsi-Euroopassa. 



Espanjan kuningas Felipe VI ei kuitenkaan perheensä kanssa asu tässä suuressa rakennuksessa, vaan palatsia käytetään lähinnä valtiollisten juhlatilaisuuksien pitopaikkana. Felipe VI perheineen on valinnut asuinpaikakseen pienemmän palatsin Madridin laitamilta, La Zarzuelan palatsin.


Palacio Real de Madrid y Plaza de la Armería

Palacio Real de Madrid on suunnittelija Filippo Juvarran käsialaa, ja se valmistui vuonna 1755 tulipalossa tuhoutuneen, entisen kuninkaan linnan Alcázarin paikalle kuninkaan Felipe V:n käskystä. Palatsin arkkitehtuuri on barokkia, minkä piirteitä palatsissa edustaa erityisesti ulkosivujen koristelut sekä palatsin monumentaalinen koko. Palatsin arkkitehtuuri ei kuitenkaan ole täysin tyypillistä barokkia, mille oli ominaista myös pyöreät muodot ja pyrkimys ääriviivojen häivyttämiseen, minkä takia Palacio Real de Madridin usein kuvitellaankin edustavan neoklassismia.

Palatsia ympäröi kauniit puistot Campo del Moro ja Sabatini sekä aukiot Plaza de la Armería ja Plaza de Oriente, joilla sijaitsee myös nähtävyydet Almunedan katedraali sekä Teatro Real.


Jardines de Sabatini y Palacio Real de Madrid

Kuten moniin muihinkin kuuluisiin, eurooppalaisiin palatseihin, myös Madridin kuninkaalliseen palatsiin järjestetään vierailuja ja näyttelyitä. Palacio Real de Madrid onkin erittäin hieno nähtävyys myös sisäpuolelta: palatsi kun sisältää historiallisesti arvokkaita kuninkaallisia kokoelmia. Palatsissa sijaitsee arvokkaita maalauksia, veistoksia, huonekaluja ja kankaita muutamia mainitaksemme. Lisäksi rakennuksessa sijaitsee maailman suurin kokoelma Stradivarius-soittimia. Palatsi on auki vieraille vuoden ympäri mukaan lukematta päivinä, jolloin rakennuksessa järjestetään virallisia juhlatilaisuuksia.





¡Hasta luego!

Riikka, Anna & Iida

tiistai 26. tammikuuta 2016

La Sagrada Familia, Barcelona

Hola ja tervetuloa blogiimme! Olemme kolme espanjan kielen opiskelijaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja esittelemme 10 viikon ajan espanjalaisen arkkitehtuurin helmiä. 

Ensimmäisenä vuorossa on kaikkien tuntema ja ihailema roomalais-katolinen kirkko La Sagrada Familia, joka sijaitsee Barcelonan keskustassa. Se on maailmankuulun katalonialaisen arkkitehdin Antoni Gaudín käsialaa ja ehdottomasti eräs Espanjan tunnetuimmista turistinähtävyyksistä. 


Kirkon nimi suomennettuna on ”pyhä perhe” ja sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1882. Kiintoisaa siinä on se, ettei kirkko ole vieläkään täysin valmistunut vaikka sitä on rakennettu reilusti yli toistasataa vuotta. Gaudí otti kirkon suunnittelun elämäntyökseen työstäen suunnitelmiaan 40 vuotta muuttaen sinne lopulta asumaan ja erakoituen sinne 16 viimeiseksi elinvuodekseen. Kirkko ei kuitenkaan ollut läheskään valmis Gaudin kuolinpäivänä. Hänet on haudattu kirkon sisällä olevaan kryptaan ja turisteilla on mahdollisuus vierailla hautaholvissa tänäkin päivänä. 

 



 Gaudin työssä on nähtävissä goottilaista ja bysanttilaista tyyliä. Rakennuksessa on tällä hetkellä 8 tornia, mutta siihen on suunnitteilla vielä 10 lisää. Ne eivät suinkaan ole sattumanvaraisia, vaan jokaisella tornilla on oma merkityksensä. Keskimmäinen (ja korkein) torni on omistettu Jeesukselle Kristukselle ja muut tornit gospeleille, Neitsyt Maarialle ja apostoleille.  Gaudin mukaan kirkon korkea ja taivaalle kohoava rakenne viittasivat Jumalaan ja hänen läsnäoloonsa.



Sagrada Familia todellakin on Barcelonan no. 1 turistinähtävyys, mikä luonnollisestikin tarkoittaa sitä, että sinne saattaa joutua jonottelemaan pitkänkin aikaa. Kaksi tuntia on täysin normaali aika tähän ja turisteja kehotetaankin varaamaan vierailuun riittävästi aikaa, vettä ja aurinkovoidetta. Turistien suositellaan tällöin ostamaan sisäänpääsyliput etukäteen netistä, jolloin jonotusaika lyhenee huomattavasti.


Kirkon on kaavailtu valmistuvan vuonna 2026, kun Gaudin kuolemasta tulee kuluneeksi 100 vuotta ja sinne tulee mahtumaan 13000 ihmistä sekä 1500 laulajan kuoro. Rakennustöitä on viivästyttänyt mm. taloudelliset ongelmat, sillä rahoitus on pelkästään lahjoitusten varassa. Alla olevassa videossa näkyy demonstraatio siitä, miltä valmis kirkko tulisi näyttämään. 







Hasta luego, 
Iida, Riikka & Anna